Formstarkt

Annika Madejska bloggar om hälsa som livsstil
Header

Gå utanför din bekvämlighetszon!

16.04.2014 16:47 | Skriven av Annika Madejska i Allmänt | Hälsa | Konditionsträning

Det är lätt att falla in i rutiner när det gäller träning – precis som med allt annat här i livet.
Man går till samma gym, kör samma program, med maskinerna i samma ordning och den enda skillnaden är att man lägger på lite mer vikt med jämna mellanrum.
Samma gäller för annan träning. Man går till spinningtimmar med samma instruktör som man vant sig vid, springer samma runda när man kör långpass och väljer samma backe för intervaller.

Alla rutiner är inte av ondo. Hela träningskonceptet baserar ju sig på att skapa rutiner som man upprätthåller för att hålla sig i form.
Men mest utvecklas man av att gå lite utanför sin bekvämlighetszon lite då och då.
För någon dag sedan skrev jag just detta till en kompis som valt att utmana sig själv och välja arbetsuppgifter hon inte var lika hemtam med i stället för att köra på i samma hjulspår. Jag applåderade henne och tyckte hon gjort klokt i att utmana sig själv.

Sedan gick jag till gymmet och insåg att jag planerat att göra exakt samma sak som vanligt. Vilket plötsligt kändes lite fånigt när jag just sagt till någon annan att man utvecklas mest när man utmanar sig själv.
Så plötsligt ser jag hur mitt pekfinger trycker på knappen för konditionshöjande träning på crosstrainern. Dessutom på eftermiddagen när gymmet är som mest fullt av folk.
Jag har alltid haft lite svårt för att konditionsträna intill andra människor efter traumatiska upplevelser från skolgymnastiken.
Och jag har alltid kört på manuellt program på alla konditionsmaskiner på gymmet eftersom jag varit rädd för att inte klara de program maskinerna bygger utan att jag själv vet hur passet kommer att se ut.

35 minuter senare var jag STÖRTNÖJD efter intervallerna som var tillräckligt hårda för att nivå 10 på crosstrainern, som tidigare var det tuffaste motståndet jag vågat välja, kändes som en joggingtur i lätt kuperad terräng.
Och människorna runt omkring mig då som jag varit så rädd att träna inför?
Inte vet jag om de brydde sig om vad jag sysslade med. Jag var för upptagen med att envist kämpa mig igenom programmet och att känna glädje över att jag klarade det så himla bra.
Min bekvämlighetszon har här med utvidgats  och jag har gjort något annorlunda som gav en skön endorfinkick!
Nöjd och supersvettig efter 35 minuters intervaller på crosstrainern!

Nöjd och supersvettig efter 35 minuters intervaller på crosstrainern!
fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.